Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen popüler bir yemeklik yağdır. Aspir tohumu yağı, tatsız ve renksizdir ve ayçiçek yağına benzer. Aspir bitkisi ( Carthamus tinctorius ) parlak sarı ve turuncu çiçekleri ile bilinir. Saf aspir yağı bitkinin tohumlarından yapılır ve ticari olarak yetiştirilmektedir. Bitkiler 30 ila 150 cm uzunluğunda, çiçekli olurlar. Çiçekleri sarı, turuncu veya kırmızı olabilmektedir ve uzun ömürlüdür. Parlak turuncu çiçekleri binlerce yıldır boya ve safran yerine kullanılır. Her dal, genellikle çiçek başlarında 15 ila 20 tohum içeren 1-5 arası değişen sayıda çiçekten oluşmaktadır. Aspir mevsimlik yağmur alan kurak coğrafyalara özgü bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır.

ASPİR TOHUMU YAĞININ FAYDALARI

E vitamini kaynağıdır.

Aspir yağı, E vitamini açısından oldukça mükemmel bir kaynaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Prostaglandin fonksiyonunu yönetmeye yardımcı olabilen aspir yağı, Omega-6 yağ asitleri ile de destek olabilmektedir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Üst solunum yollarına iyi gelir.

Astım, soğuk algınlığı, öksürük, balgam, boğmaca gibi hastalıklara iyi gelir.

Ruh sağlığına iyi gelir.

Aspir yağı depresyon ve stres gibi ruh sağlığı sorunları için oldukça faydalıdır. Vücutta serotonin düzeyleri üretimini artırmakta ve normal bir ruh sağlığının yaşanması için yardımcı olmaktadır. Alzheimer hastalığı için de etkili olduğu söylenmektedir.

Kalp sağlığına iyi gelir. 

Aspir yağı, Omega-6 yağ asitlerini yüksek oranda barındırmaktadır. Bu asit, genellikle ateroskleroz oluşumu olasılığının yanı sıra, kalp krizi ve felç gibi diğer sağlık koşullarının oluşma riskini azaltmaktadır.

Diyabet kontrolüne destek olur.

Omega-6 yağ asitleri kan şekeri düzeylerini dengede tutabilmektedir.

Kilo vermeye yardımcı olur.

Aspir yağı kilo vermeye çalışanlar için iyi bir seçidir. Obezite sorunuyla mücadele eden insanlar tarafından da kullanılabilmektedir.

Sindirim sistemini destekler.

Sindirim sistemini güçlendirmek için de aspir yağı kullanılır. Mide işleyişini güçlendirmek için, bir litre suyun içine bir gram aspir yağı ekleyip her gün tüketmek gerekir.

Saç sağlığına iyi gelir.

Aspir yağı, saç kökleri sağlığı için kafa derisindeki dolaşımı artırmaktadır. Bunun dışında, aynı zamanda saçınızın parlak ve güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

Cilt sağlığına iyi gelir.

Özellikle, cilt gözeneklerinin açılması, döküntüleri ve sivilcelerin azaltılmasına yardımcı olur.

ASPİR TOHUMU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Aspir yağı kullanımı hakkında zamanla önemli değişimler meydana gelmiştir. 2013 yılında, aspir tohumlarının küresel üretimi 718.161 tondur ve Kazakistan’da üretilenler tüm üretimin % 24’ünü oluşturmaktaydı. Aspir yağı kullananlar günden güne artarken birçok ülke de aspir bitkisini yetiştirmeye başlamıştır. Diğer önemli üreticiler Hindistan, ABD, Meksika ve Arjantin olarak sıralanmaktadır.

Ürün, geleneksel olarak, tohumları için yetiştirildi ve renklendirici ve tatlandırıcı özellikleri için kullanıldı. Özellikle de daha ucuz anilin boyaları elde edilmeden önce kırmızı (carthamin) ve sarı boyalar yapmak için kullanıldı. Son elli yıl boyunca, bitki esas olarak tohumlarından çıkarılan bitkisel yağlar için yetiştirildi.

Aspir tohumu yağı, tatsız ve renksizdir ve besin bakımından ayçiçek yağına benzerdir. Özellikle kozmetikte ve yemeklik yağ olarak, salata sosunda ve margarin üretiminde kullanılır. Ayrica aspir yağı kapsül olarak da tüketilebilir.